Terugblik op de jaarlijkse algemene vergadering van 2018 van de BVBL

Terugblik op de jaarlijkse algemene vergadering van 2018 van de BVBL

11:44 13 juni in Article
0 Comments

De jaarlijkse Algemene Vergadering van de Belgische Vereniging van Beursleden (BVBL) vond plaats op 5 juni 2018 in hotel Le Châtelain in Brussel. Dit jaar stond het evenement in het teken van duurzame financiering.

De Algemene Vergadering is veelal de gelegenheid om de leden van de vereniging bijeen te brengen rond een debat over actuele gebeurtenissen in de sector. Deze keer spitste de discussie zich toe op acties die het financiële systeem kan ondernemen om de overgang naar een groenere en schonere economie te ondersteunen. In dit verband werd ook aandacht besteed aan de bevordering van beleggingen om duurzame ontwikkeling bij klanten te ondersteunen.

Het debat werd ingeleid door Bartel Puelinckx, voorzitter van BVBL en CEO van KBC Securities. Judith Hardt (voormalig Managing Director, Swiss Finance Council) trad op als moderator. Ze stelde de leden van het panel voor, allen gekozen omwille van hun erkende en aanvullende expertise: Koen Dejonckheere (CEO, Gimv, Voorzitter van de Belgische vereniging van beursgenoteerde vennootschappen), Jean-Paul Servais (Voorzitter, FSMA), Ingrid Stevens (Managing Director, Leo Stevens & Cie), Wouter Vanderhaegen (Head of Research and Sales, KBC Securities), Vincent Van Dessel (CEO, Euronext) en Karel Van Eetvelt (CEO, Febelfin).

Iedereen kon zich uitspreken over verschillende interessante onderwerpen, zoals de kansen en uitdagingen die het actieplan voor duurzame financiering van de Europese Commissie met zich meebrengt, de impact van dit plan op het Belgische ecosysteem en de doelstellingen van de panelleden ten aanzien van de Commissie.

Aangezien de BVBL een deelvereniging is van Febelfin, spitste het debat zich ook toe op het initiatief van Febelfin op 25 april 2018 om een openbare raadpleging op te starten rond een norm voor duurzame financiële producten. Zo kon Karel Van Eetvelt tijdens de bespreking aangeven dat deze kwaliteitsnorm een aantal minimumeisen zou stellen waaraan duurzame financiële producten moeten voldoen, zowel op het niveau van de beleggingsprocedure als van de portefeuille. Als de producten aan deze eisen voldoen, kunnen ze effectief op de markt worden gebracht als duurzame financiële producten. Ook wordt er een duurzaamheidslabel overwogen. Na de raadpleging zal in juli 2018 een definitieve kwaliteitsnorm worden gepubliceerd.

Het evenement werd afgesloten met een drankje en een netwerklunch.